...

CUmail.nl: de mailserver voor leden CompUsers en abonnees SoftwareBus

CompUsers (of eigenlijk: de voormalige DOSgg) was een internet-provider van het eerste uur, compleet met goedkope 'inbel-accounts' om te kunnen internetten. Toen HCCnet in de lucht kwam met gratis inbel-accounts, zijn de DOSgg-gebruikers naar HCCnet overgeheveld. Maar de mailserver en de e-mailadressen zijn altijd operationeel gebleven. We hebben zelfs extra mogelijkheden geboden d.m.v. subdomein-accounts met onder andere meerdere e-mailadressen. Er werd veel gebruik van gemaakt, en dat was voor ons een reden om deze service te blijven bieden, zij het sinds april 2012 in een nieuwe vorm: cumail.nl.

7 december 2024

...

Voordelen van CUmail.nl

Onze e-mailservice voldoet aan de moderne eisen. Gebruikers hebben meteen de volgende voordelen:

7 december 2024

...

Twee vormen van e-mailaccounts

CUmail.nl kent twee vormen van service voor e-mailaccounts: Een uitgebreid e-mailaccount op het domein cumail.nl Een eigen subdomein met één of meer nog uitgebreidere e-mailaccounts Bij een e-mailaccount krijg je een e-mailadres zoals janjansen@cumail.nl. Desgewenst zetten we er ook 'aliassen' bij, zodat in dezelfde mailbox ook de mail van dorajansen@cumail.nl komt. Thuis kun je die weer uitsplitsen, bijvoorbeeld door filters in je e-mailprogramma. Een nog mooiere oplossing is thuis een eigen e-mailserver te draaien.

7 december 2024

...

Veilig e-mailen

Beveiligde verbinding De tijd dat je je veilig waande met e-mail ligt helaas al ver achter ons. Vroeger moesten vaste verbindingen worden afgeluisterd en dat was lastig. Tegenwoordig gebruik je vaak internet onderweg via onbeveiligde WLAN-verbindingen. Met je laptop of smartphone. En denk nou niet dat een openbaar WLAN-netwerk veilig is als je erop in moet loggen. Ook niet als dat netwerk aangeboden wordt door een grote telefonieprovider. Het verkeer is onversleuteld als je niet eerst een beveiligingssleutel (bij voorkeur WAP2) hebt moeten invoeren. Ook in een hotel of op een café-terras. Met CUmail heb je weinig te vrezen, zolang je maar gebruik maakt van de beveiligde verbinding met de CUmail-server. Zowel voor je wachtwoord als voor de mail die je ophaalt. Er wordt gebruik gemaakt van een SSL-certificaat van Let's Encrypt, de bekende gratis, geautomatiseerde en open certificaatautoriteit. CUmail.nl verzorgt zowel inkomende als uitgaande mail.

7 december 2024

...

Bescherming tegen spam

Spam is een groot probleem, 90-95% van alle mail is spam. Die willen we zo min mogelijk op onze server toelaten en nog minder in de mailboxen afleveren. Op de CUmail.nl-server wordt inkomende mail op spam eerst gecontroleerd met de DMARC, DKIM en SPF protocollen:

7 december 2024

...

Beheer e-mailaccounts

Ga met je browser naar https://main.compusers.nl:8443. Nu verschijnt een aanmeld-venster. Vul dezelfde gebruikersnaam en wachtwoord in als voor het ophalen van je e-mail. De taal kun je zelf instellen. (Tussen twee haakjes: in de afbeeldingen staat in de adresbalk nog secure.compusers.nl, maar dat is inmiddels gewijzigd in mail.compusers.nl.)

7 december 2024

...

Instellen e-mailprogramma

Er zijn heel veel e-mailprogramma's. Het gratis opensource programma Thunderbird kunnen wij aanraden. Het werkt uitstekend in zowel Windows, Linux als OS X en is heel gemakkelijk in te stellen.

7 december 2024

...

Webmail

Je kunt je cumail ook via een internet browser afhandelen. Ga hiertoe naar webmail.compusers.nl, en log in met je gebruikersnaam en wachtwoord voor cumail.

7 december 2024

...

Helpdesk mailserver

Algemeen optredende problemen met de mailserver zullen op de voorpagina van de website worden gemeld. Kijk dus eerst daar even of er misschien al een oplossing is. Als je desondanks nog vragen hebt, kun je de hulp van de CUmail helpdesk inroepen. Je wordt dan zo snel mogelijk geholpen.

7 december 2024

Actueel

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden