Reviews van software in de SoftwareBus

Deel dit artikel

,

Reviews

Op deze pagina vind je reviews van software die in de SoftwareBus zijn verschenen. Ze zijn te downloaden in PDF formaat.

Notabene:

  • Overname van reviews is alleen toegestaan met VOORAFGAANDE schriftelijke toestemming van de redactie van de SoftwareBus!
  • Reviews van minder dan een jaar oud (nu vanaf 2024-1) zijn alleen voor leden van HCC beschikbaar.

Om indien nodig als lid van HCC te worden herkend zal je eerst gevraagd worden in te loggen.

2024-6 Luna (review): Leon Braam draagt deze keer bij met een review van Luna, een digitale muziekbewerker. Hij is er redelijk enthousiast over.
2024-2 JjazzLab: Een review door Rien Parhan van het gratis alternatief voor ‘Band in a box’. Dit programma, een op MIDI gebaseerde applicatie, genereert automatisch achtergrondtracks (muzikale begeleiding). JjazzLab is een open source-programma dat door duizenden mensen in de wereld wordt gebruikt. Het programma is gratis en heeft geen beperkingen.
2023-1 Serato Studio: Gratis beatmaking software. Leon Braam bespreekt versie 1.7.1. van dit softwareprogramma, die ook als review is opgenomen op onze website. Met de beschikbare faciliteiten kan met name de beginnende beatmaker prima uit de voeten. Het programma is makkelijk te doorgronden, is stabiel en biedt de kans te upgraden naar een betaalde/uitgebreide versie
2022-2 NetGuard NetGuard: Review door Ton Valkenburgh: een firewall die geen speciale rechten vereist. Biedt controle over je eigen Android-smartphone of -tablet en je databundel. Functioneert ook als lokale proxy-server.
2021-4 Bandlab Review Bandlab: In deze SoftwareBus staat de vijfde review in een reeks over Digital Audio Workstations, wederom van de hand van Leon Braam: deze keer over Bandlab.
2021-3 Soundbridge Review: Soundbridge: Dit is aflevering 4 in een reeks reviews door Leon Braam over de beste gratis DAW’s (digitale audio-workstations). Deze gaat over de DAW Soundbridge 2.0.1.
2021-2 Review: Waveform Review: Waveform 11.5.0 Free: Dit is aflevering 3 in een reeks reviews die Leon Braam schrijft over de beste gratis DAW’s (digitale audio-workstations).
2021-1 Cakewalk by Bandlab Cakewalk by Bandlab: Dit is aflevering 2 in een reeks reviews die Leon Braam schrijft over de beste gratis DAW’s (digitale audio-workstations). In deel 1 behandelde hij Studio One 5 Prime van Presonus.
2020-5 Studio One De beste gratis DAW’s: Review door Leon Braam van het gratis geluidsbewerkingsprogramma Studio One 5 Prime. Het is zeer uitgebreid en wordt geleverd met een grote selectie aan gratis geluiden, loops en instrumenten.
2020-5 Double Commander Double Commander: Review door André Reinink van dit gratis open source- en cross-platform bestandsbeheerprogramma, dat vele overeenkomsten kent, en ook enkele verschillen, met het commerciële Total Commander, dat overigens als voorbeeld heeft gediend.
2020-5 Tagscanner TagScanner: Review door André Reinink van dit geheel gratis programma voor het beheren en organiseren van je muziekcollectie. Het bestaat sinds 1999 en wordt nog steeds onderhouden en regelmatig verbeterd.
2020-3 Express RIP Exact Audio Copy: Wat heeft je voorkeur? Oldschool cd-ripping of Spotify? Natuurlijk kun je genieten van muziek via Spotify of een soortgelijke dienst. Met zo’n streamingsdienst heb je de beschikking over een enorme keuze aan muziek. Voor de één een voordeel, voor de ander juist een nadeel. André Reinink heeft het bestudeerd en vertelt er nu over.
2020-3 Endless OS Review Endless OS: Eveneens van de hand van Ton Valkenburgh. Endless OS is een makkelijk te gebruiken Linux-versie. Beschouw het als ‘Linux voor Dummies’. Je hoeft namelijk niets van Linux te weten. Het heeft een intuïtieve gebruikersinterface. Uitgangspunt is dat de gebruiker niet geïnteresseerd is in de motor, maar het gewoon wil gebruiken.
2020-2 Macrium Reflect 7 Review: Macrium Reflect 7: Frans Dijkhoff heeft al jaren ervaring met dit programma en is er heel tevreden over.
Met dit programma maak je een image van je harde schijf of ssd; deze image kun je op een later tijdstip terugplaatsen op je systeem. Ook is het mogelijk met dit programma back-ups te maken van je bestanden.
2019-6 Joplin gereedschappen Review Joplin notitie-app: André Reinink testte een half jaar lang de notitie-app Joplin en legde zijn bevindingen vast in een review; deze vind je zowel op onze website, als hier in de SoftwareBus. Altijd je notities bij de hand!
2019-6 Apps Review NoRoot Firewall: Reviewer: Ton Valkenburgh. NoRoot Firewall is een firewall die geen speciale rechten vereist. Het programma biedt functies om toegang van apps tot internet en mobiele verbinding te filteren. Op deze manier kan het niet alleen ongewenst transport van gegevens naar buiten verijdelen, maar ook het opvragen van advertenties tegenhouden. Kortom, meer controle over je eigen Android-smartphone of tablet en je databundel.
2019-5 - Review Speccy: Speccy, een mooi en overzichtelijk stukje gereedschap om de systeemgegevens van je pc te tonen. De basisversie is gratis. Het programma bestaat sinds 2010. De auteur, André Reinink, vraagt zich af of het zich kan meten met de concurrenten en ook of het beter en uitgebreider is dan de systeeminfo die Windows je geeft. En er zijn meer vragen.
2019-3 Review FileZilla: Er zijn heel veel programma’s die bestanden volgens het ‘FTP’-protocol kunnen versturen. Ook FileZilla behoort tot die categorie. Waarom zou je uitgerekend dit programma dan kiezen? In deze review laat André Reinink de vele (sterke) punten de revue passeren.
2019-2 Review PDF Creator Free: Review door Frans Dijkhoff. PDF Creator is een gratis programma om pdf-bestanden te maken. Overigens een van de eerste die zulks mogelijk maakte via een virtuele printer.
2019-2 Review PDFill PDFTools: Review door Frans Dijkhoff. In de periode dat ik de functie van secretaris van onze computervereniging mocht vervullen,maakte ik veelvuldig gebruik van pdf-bestanden. Waarom?
2019-1 Review FreeCommander: André Reinink, inmiddels een van onze gewaardeerde ‘vaste’ auteurs, maakte onlangs een review over de open source-bestandsmanager FreeCommander, waarvan de 32 bits-versie gratis is (de 64 bits-versie kost via donatie 5 US dollar). Zie onze website: Software > Overzicht van > Reviews.
2018-6 Review PlayOnLinux: Hans Lunsing maakte een review van PlayOnLinux (POL), een grafische interface voor Wine, de Windows-simulator waarmee Windows-programma’s (waaronder veel games) op Linux kunnen worden geïnstalleerd, uitgevoerd en gedeïnstalleerd. Ook de voor- en nadelen worden duidelijk aangegeven.
2018-6 Review Q4Wine: Q4Wine is een grafische interface voor Wine, de Windows-simulator voor Linux. Met Q4Wine kunnen virtuele Windows-stations en applicaties worden beheerd. Het biedt toegang tot de Wine Application Database (AppDB), waarin voor een groot aantal applicaties is te vinden óf en in welke mate ze met Wine werken. Reviewer: Hans Lunsing.
2018-6 Review darktable: Een review van Isja Nederbragt over ‘darktable’: non-destructieve RAW-converter, fotoviewer en bewerker, beschikbaar voor onder meer Windows, Linux en macOS.
2018-5 Review WinSCP: Een review door Hans Vosman over een volgens hem handig ftp- of sftp-programma.
2018-4 Review: yEd, een diagram-editor: Ik denk dat voor velen yEd een onbekend stukje software is. ‘Onbekend maakt onbemind’, zegt het spreekwoord. André Reinink legt uit hoe hij bij dit stukje software terecht kwam.
2018-3 Review KXStudio versie 14.04.5: Samenvatting: KXStudio is een Ubuntu­systeem om professionele geluids­ en videoproducties te maken. Naast de gebruikelijke Linux­programma’s biedt het een aantal eigen ontwikkelingen en uitbreidingen. Samensteller: Ton Valkenburgh.
2018-3 Review PhotoFiltre versie 7.2.1 (1­3­2015): Samenvatting: PhotoFiltre is een gratis fotobewerkingsprogramma. ‘Als het bij deze samenvatting bleef zou ik de maker, Antonio da Cruz, te kort doen.’ zegt André Reinink. Het programma kan meer dan alleen foto’s bewerken.
2018-2 UFRaw: Een overzichtelijke en solide freeware RAW-converter, beschreven door Wessel Sijl. Bij camera’s die opnames in RAW kunnen maken, wordt meestal software meegeleverd – een RAW-converter – om de bestanden te bewerken en te converteren tot een jpg-, tif- of ander bestand. Een al langer bestaande gratis RAW-converter is UFRaw.
2018-2 Review: MuseScore (v 2.02): MuseScore is een compositie- en notatieprogramma voor de platforms Linux, Windows en OSX. Ton Valkenburgh schreef deze review over dit krachtige programma, dat ook nog uit te breiden is met plug-ins; het biedt een scala aan functies die het maken van bladmuziek ondersteunen.
2018-2 Review: FastStone Image Viewer: FastStone Image Viewer is software voor het bekijken van afbeeldingen. Daarnaast kan het programma bestanden converteren en bewerken. De bestanden kunnen ook beheerd, vergeleken, verzonden en bewerkt worden. Een review door André Reinink.
2018-1 Ardour: Ardour is een uitgebreid Digitaal Audio Werkstation (DAW) voor de platforms Linux, OSX en Windows. Ton Valkenburgh: ‘Het biedt functies voor geluidstechnici om audio- en -MIDI-projecten te editen, mixen en masteren. Het helpt musici te focussen op het creatieve aspect en niet op de techniek. Ook kunnen componisten ermee uit de voeten, maar de kerndoelgroep zijn de geluidstechnici.’.
2017-6 EssentialPIM, een Personal Information Manager: EssentialPIM is jouw maatje voor afspraken, taken, notities, contacten, wachtwoorden en e-mails. Klinkt als ... Outlook, ziet eruit als EssentialPIM. Een bijdrage van André Reinink.
2017-5 Review van RawTherapee: Een beschrijving van een artikel om raw-foto’s mee te behandelen en geschikt te maken voor bv. afdrukken of anderszins te bewerken.
2017-5 Review van Paragon ExtFS voor Windows: Paragon maakt het mogelijk om vanuit Windows lees- en schrijftoegang te krijgen tot Linux-partities. Hans Lunsing vertelt er het fijne over.
2017-4 Rosegarden (review): Door Ton Valkenburgh. Elders in dit blad kwam bij de bespreking van Ubuntu Studio (deel 4) het Pogramma Rosegarden als Digital AudioWorkstation al ter sprake. Hier volgt de complete review van dit programma. Zie ook de website na verschijnen SoftwareBus 2017-4.
2017-4 KeePass (review): Er zijn een groot aantal (gratis) wachtwoordkluizen, maar welke functioneert niet alleen betrouwbaar, maar is ook nog eens simpel te gebruiken? Deze Review, door Aad Munsterman, zal het u bij het maken van een keuze in ieder geval een stuk gemakkelijker maken.

Actueel

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden