Artikelen in de SoftwareBus over Windows

Deel dit artikel

,

SwB compilatie 2013

Op deze pagina vind je artikelen over Windows die in de SoftwareBus zijn verschenen. Ze zijn te downloaden in PDF formaat.

Notabene:

  • Overname van artikelen is alleen toegestaan met VOORAFGAANDE schriftelijke toestemming van de redactie van de SoftwareBus!
  • Artikelen van minder dan een jaar oud (nu vanaf 2024-1) zijn alleen voor leden van HCC beschikbaar.

Om indien nodig als lid van HCC te worden herkend zal je eerst gevraagd worden in te loggen.

2024-5 Opensourcesoftware voor Windows: In 1998 is de organisatie Open Source Initiative (OSI) opgericht ter promotie van opensourcesoftware. De belangrijkste taak van het OSI is de certificatie van softwarelicenties als ‘OSI certified open source’ als zij voldoen aan de Open Source Definition (OSD). Door Hans Lunsing.
2024-4 Windows 24 H2, een tipje van de sluier: Meestal rond deze tijd begint het bij velen te kriebelen. De eerste aankondigingen komen naar buiten over de aanstaande release van Windows 11 en deze aanpassingen zijn vaak ook al in de Insider-versie van Windows terug te vinden.Zijn er grote aanpassingen op komst? Lees het hier, uitgewerkt door Ger Stok.
2024-4 Tiny 11 van NTdev (vervolg): In SoftwareBus 2023-2 schreef Frans Dijkhoff een artikel over Tiny 11 van NTdev. Over dat artikel ontving hij de volgende vraag: ‘In softwarebus 2023-2 staat een handleiding om te upgraden van W10 naar W11. Dit is prima gelukt op mijn laptop. Nu wil ik eigenlijk updaten naar versie 23H2 van Windows11, maar dat lukt niet. Is er een oplossing?’ Die is er en Frans beschrijft hoe je dat doet.
2024-3 De muisinstellingen onder Windows: Een bijdrage van Christ van Hezik met een handig overzicht van de standaardmuisinstellingen onder Windows.
2023-6 Windows 11 23H2 upgrade is gearriveerd: De gebruikelijk najaars-upgrade van Windows. Ger Stok beschrijft een groot aantal nuttige en handige nieuwigheden in deze versie, zoals ‘achtergrond verwijderen’ d.m.v. Paint. Handig hoor. Doe er je voordeel mee!
2023-2 Tiny 11 van NTdev: Met deze software kun je Windows 11 op een oude laptop of pc zetten! Hoe? Dat wordt beschreven door Frans Dijkhoff.
2022-5 Windows 11 22H2 Windows 11 22H2 is gearriveerd: Op 20 september maakte Microsoft bekend dat de uitrol van de nieuwe versie van Windows 11 gestart was. Velen zijn er dan als de kippen bij om een en ander uit te proberen. Of dat zonder slag of stoot is gegaan? Een artikel van Ger Stok, waarin hij aangeeft wat men ervan vindt. Er is opnieuw kritiek op MS.
2022-5 Microsoft Hyper-V Virtualisatie in Windows: In dit artikel behandelt Gjalt Zwaagstra het programma Hyper-V, een programma waarmee je een computer kunt voorzien van zgn. ‘virtual machines’. Als je een Windows Home-versie hebt gaat het net iets anders dan bij de Pro- en Enterprise-versies.
2022-4 Package manager Packagemanagers Winget en Scoop: André Reinink wijst op een handig alternatief voor het installeren van Windows software. Het gebruik van een packagemanager maakt het de Windows pc gebruiker een stuk makkelijker. Ook doorgewinterde ict'ers kunnen hun voordeel ermee doen. In dit artikel Winget en Scoop, maar er zijn er meer.
2022-4 Windows 11 Windows 11, een tussenbalans: Het is nu een half jaar na de introductie van het nieuwe besturingssysteem Windows 11. Een artikel van Ger Stok, waarin hij aangeeft wat hij ervan vindt en ook wat hij erover hoorde van diverse Windows-gebruikers. Er is nogal wat kritiek.
2022-3 VirtualBox Windows 11 in VirtualBox: Uiteraard wil je weten of de programma’s die je gebruikt onder Windows 10 nog werken onder Windows 11. Pas als je dat weet kun je zonder veel problemen overgaan naar Windows 11. Dit artikel is gemaakt naar aanleiding van vragen op het webinar: ‘Windows 11 op een niet-compatibel systeem’. Zie de website.
2021-6 Apple fake Privacy en veiligheid in Windows: Naar aanleiding van een webinar over dit onderwerp werd Ton Valkenburgh gevraagd er een artikel aan te wijden. Het is wat uitgebreider dan de webinar over hoe je de privacy en veiligheid bij het gebruik van Windows kunt verbeteren.
2021-6 Windows 11 Mijn belevenissen met Windows 11: Erhard Braas kampte met warmteproblemen op een al wat oudere laptop. Elke keer laten afkoelen was uiteindelijk niet meer haalbaar, dus moest er nieuwe(re) komen. En wat is dan een betere keus dan een apparaat waar Windows 11 op draait? Het werd een HP Pavilion met AMD Ryzen 7-processor.
2021-5 Windows 11 De hobbelige weg naar Windows 11: De systeemeisen van het nieuwe Windows 11 gooien behoorlijk roet in het eten voor wie een systeem heeft dat ouder is dan zo’n jaar of drie. Lees in dit artikel van Ger Stok welke hindernissen je kunt tegenkomen.
2021-1 Desktop runtime Microsoft’s PowerToys voor Windows 10: Handig, overbodig of noodzakelijk gereedschap? Microsoft maakt haar belofte waar en levert een gereedschapskist voor Windows 10. Of is het oude wijn in nieuwe zakken? Geschreven door André Reinink.
2020-6 Privacy Privacy in Windows 10: André Reinink neemt de privacy, een van de belangrijkste aspecten van computergebruik en internetbezoek, onder de loep. Langzamerhand gaan meer mensen beseffen wat de gevaren en nadelen zijn van onoplettenheid op dit punt. De auteur geeft gedragstips en noemt software die daarbij kan helpen. Een aanrader!
2020-5 Windows 10 De uitrol van Windows 10 2020H2: De update staat voor de deur. De laatste maanden is er door de grote groep Insiders diepgaand getest. Wederom is de focus op stabiliteit en veiligheid, met hier en daar een cosmetische aanpassing. Dus geen lancering van killer-apps of nieuwe functionaliteit, maar wel een aantal zaken die in het oog springen. Ger Stok laat ze de revue passeren.
2020-4 Xbox Game Bar Schermopnames maken in Windows 10: Een van de mensen die regelmatig artikelen aanlevert is Erhard Braas, een video-liefhebber. Deze keer behandelt hij het maken van Schermopnames (dus bewegende beelden) onder Windows 10, en wel met de opnamemogelijkheid die onderdeel is van de Xbox-app, die al in Windows 10 is opgenomen
2020-3 Samsung migratietool Windows 10 To Go: Windows 10 wil wel eens problemen geven, bijvoorbeeld bij upgraden. Het is dan altijd handig om de systeemschijf van buitenaf te benaderen en zo correcties aan te kunnen brengen. Met Windows 10 To Go kun je beschikken over een volwaardige Windows 10, waarin alle Windows-gereedschappen je ter beschikking staan. Een bijdrage van Ton Valkenburgh.
2020-1 ReactOS ReactOS: Een open-source-besturingssysteem, compatibel met Windows. Eind 2018 schreef Hans Lunsing in de SoftwareBus (2018-5) over Wine, een softwarepakket waarmee Windows-programma’s kunnen worden gedraaid in Linux.Dat is echter niet de enige toepassing van Wine. Zie pag. 14-17.
2019-6 Windows 10 update 1909 Windows 10 versie 1909 is beschikbaar: Het heeft even geduurd, maar sinds 12 november is de update naar Windows 10 versie 1909 te installeren. Ger Stok legt het allemaal uit.
2019-6 Schijfletter Schijfletter wijzigen in Windows 10: Omdat Windows soms eigengereid omgaat met schijfletters van gekoppelde externe geheugenmedia, zoals externe disks, USB-sticks, SD-kaartjes, e.d., kan het gebeuren dat u een verwisselbaar extern medium niet meer vindt, of wellicht onder een andere schijfletter. Een artikel van Kees van der Vlies.
2019-5 - Einde ondersteuning Windows 7: Microsoft trekt definitief de stekker eruit op 14 januari 2020. Toen Microsoft in oktober 2009 Windows 7 uitbracht, verklaarde het bedrijf tien jaar productondersteuning te zullen leveren. De exacte datum voor het einde van de ondersteuning voorWindows 7 is 14 januari 2020.
2018-4 Windows 10 Upgrade April 2018: Wat is er allemaal ver(nieuw)d? Een bijdrage van Wim Noordoven, lid van de SeniorenAcademie. Dit artikel verscheen eerder in CompuLinks en wordt met toestemming van de auteur overgenomen. Het artikel behandelt de aanpassingen en vernieuwingen die Microsoft heeft opgenomen in de upgrade (versie 1803) van april jl.
2018-4 Windows of Ubuntu?: Ton Valkenburgh schrijft: ‘Ik werk nu een aantal jaren met zowel Windows 10 als Ubuntu Studio 16.10. Daardoor kan ik nu een goede afweging maken en aangeven welk platform mij het best bevalt. Ik heb namelijk een aantal bezwaren tegen Windows 10.’ Dan volgt een opsomming van die bezwaren.
2018-1 Bescherming in Windows 10: Onverlaten proberen op allerlei manieren zich toegang te verschaffen tot jouw digitale gegevens. Met de komst van de herfstupdate van Windows 10, de 1709-versie, is de basisveiligheid in Windows 10 toegenomen. Rein de Jong legt het allemaal uit.
2017-6 Zoeken in Windows 10: Rein de Jong beschrijft drie manieren om in Windows 10 je bestanden te kunnen terugvinden.
2017-3 09_Win10Mob-lo.jpg Windows 10 Mobile op Lumia 950: In SoftwareBus 2017-1 stond een ingezonden brief van Jaap Smit. Daarin vertelt hij ons dat hij, na enig wikken en wegen, in september 2016 op de MegaCompUfair in De Bilt,voor 25 euro een echte smartphone heeft gekocht, een overjarig type. Het werd geen compleet succes, maar hoe gaat dat als je een eigentijdse smartphone kiest? Weliswaar een betaalbaar ‘refurbished’ model, maar … Rob de Waal Malefijt nam de gok.
2016-6 Windows 10 Creators Update: Project Redstone 2 – 1703: Wat is er nieuw in de aanstaande vierde grote update van Windows 10? Het is nog vrij mysterieus wat er komt. Een tipje van de sluier wordt opgelicht. Release: naar verwachting in het voorjaar van 2017. (Auteur: Rein de Jong)
2016-6 Bestand geblokkeerd?: Je wilt iets doen met een bestand of map en dat blijkt niet te kunnen. Als oorzaak wordt gemeld dat in een programma of proces dat bestand is geopend. Een ander programma, zoals een bestandsbeheerder, mag het dan niet exclusief gebruiken. (Auteur: Rein de Jong)
2016-5 Het WSL in Windows 10: De Windows 10 Anniversary Update brengt ons, naast allerlei andere nieuwtjes, ook het WSL (Windows Subsysteem voor Linux), een echte Linux-omgeving binnen Windows.‘Gefundenes Fressen’voor Linux-enthousiasten! Hans Lunsing maakt ons wegwijs.
2016-4 Taakbeheer gebruiken: Het nieuwe Taakbeheer van Windows 8 en Windows 10, door Rein de Jong. Taakbeheer heeft onder Windows 8 en 10 een nieuw uiterlijk gekregen.Het ziet er mooier uit, maar wat belangrijker is, het is makkelijker in het gebruik ondanks het feit dat er meer functies aan zijn toegevoegd.
2016-3 Windows 10 Anniversary Update, door Ruud Uphoff: Het is bijna zover! Windows 10 wordt in juli vernieuwd. En als het echt om een verjaardagsfeestje gaat, zou het op de 29e moeten zijn. Sensationele wijzigingen? Dat zal iedereen anders ervaren, afhankelijk van hardware en locatie.
2016-1 Hardwaredrivers veilig updaten: Wil je graag de stuurprogramma’s (drivers) van je laptop of pc actueel houden of wil je een mogelijke fout verhelpen door te zoeken naar de meest recente drivers voor je computer-hardware? Gebruik dan liever geen driver-update hulpprogramma’s. Hoe het dan wel moet, zegt Rein hier.
2015-6 Windows 10 versie 1511: De herfst-update van Windows 10 verscheen 12-11-2015 onder de naam Treshold 2 met als versienummer 1511 (=JJMM) build 10586.3. Vanaf dat moment ook beschikbaar op Technet en in Amerika. Sinds 13-11 was deze ook voor iedereen op te halen en ook de Nederlandse Media Creation Tool (MCT) is per die datum aangepast en bijgewerkt. Rein de Jong vertelt er alles over.
2015-6 Privacyopties Windows 10: Door Rein de Jong. De Big Brother Awards zijn weer uitgereikt dit jaar. De winnaars zijn minister Plasterk en de korpschef Politie. Beiden zijn daarmee door experts uitgeroepen tot de grootste privacyschenders van Nederland. De korpschef vanwege het inzetten op ‘predictive policing’ oftewel het voorspellen van strafbaar gedrag zodat ingegrepen kan worden voordat een strafbaar feit is gepleegd. Hiermee wordt afwijkend gedrag de graadmeter voor politieoptreden in plaats van strafbare feiten. Binnenlandse Zaken en minister ‘Tapsterk’ beschouwen burgers als verdacht omdat ze iedereen zo ongericht (kunnen) afluisteren.
2015-6 De FTP-server van Windows: Altijd al een FTP-server gewenst? Weinigen weten het, maar Windows 7, Windows 8 en Windows 10 hebben die in huis! Je hoeft hem alleen maar aan te zetten en in te stellen. Een bijdrage van Rein de Jong.
2015-5 Elk project een eigen bureaublad: In SoftwareBus 2014-5 schreef Ruud Uphoff dat je in Kubuntu kunt werken met projecten, elk met een eigen bureaublad. Iets wat we in Windows missen? Nee, het kan ook in Windows 7, 8.x en 10. Maar je moet er wel even iets voor doen: een klassiek batchbestand maken. Ruud legt het allemaal uit.
2015-5 Bureaubladthema’s maken: ‘Het lijkt zo simpel, even iets leuks op je bureaublad zetten, maar als Microsoft iets nieuws bedenkt is simpel gegarandeerd verboden en moet het voortaan moeilijk. Nou ja, valt best mee als je even weet hoe het moet. En dan is daar die walgelijke kleurloze titelbalk en verder de kleuren die je niet tot in detail zelf mag kiezen.’ Tot zover Ruud over Microsoft.
2015-5 TiPisch Rhino, Dataverbruik Windows 10 beperken: Wij Nederlanders zouden het internet graag altijd en overal willen gebruiken zoals thuis. Dus onbeperkte data voor een vast, laag bedrag. De mobiele werkelijkheid is echter anders. Wanneer we ons buitenshuis begeven met onze laptop of tablet (met SIM‐kaart), zit er vaak een limiet op het gebruik van internetdata; buiten de bundel reken je af per MB. Rein de Jong vertelt exact welke instellingen daartoe van belang zijn.
2015-5 WindowsToGo, ook voor Windows 10 Home: ‘Microsoft prijst de mogelijkheid van een WindowsToGo-stick aan’, aldus Henk van Andel. ‘Je hebt daarmee altijd je eigen Windows 10 bij je, waarmee je een pc kunt opstarten. Helaas werd dit alleen bij de dure Enterprise-versie ingebouwd. Echter, buiten Microsoft om zijn er allerlei mogelijkheden om een WindowsToGo-stick te maken, van elke versie, zelfs van Windows 10 Home.’
2015-4 Een paar juweeltjes: Voor sommige kleine, of voor jou misschien grote, ergernisjes onder Windows bestaan meestal gratis oplossingen. Kleine hulpprogrammaatjes die het leven van de gebruiker veraangenamen. En dan kijk ik vooral naar hulpjes waarover echt is nagedacht. Voor Windows 7 en Windows 8.x.
2015-4 TiPisch Rhino: Windows 10 installeren: Hoe kun je Windows 10 vers en schoon installeren wanneer je upgrade, een crash hebt gehad of simpelweg een nieuwe pc hebt gekocht? Rein de Jong doet alles heel gedegen uit de doeken: zowel installatie als herstelstation maken.
2015-4 TiPisch Rhino: Windows 10 activatie: Nog een bijdrage van Rein de Jong: Aanpak van problemen bij de activatie van Windows 10.
2015-4 TiPisch Rhino: Patience & Mijnenveger: Windows 10 wordt uitgebracht met de Microsoft Solitaire Collection, een Patienceversie die je verplicht tot het bekijken van reclamefilmpjes van dertig seconden om het spel te mogen blijven spelen. Natuurlijk kan het ook zonder reclame, alleen moet je voor het verwijderen daarvan betalen. Maar … er is een betere manier! zegt Rein de Jong.
2015-4 Windows 10 automatische update: Windows 8? Wat was dat ook alweer? Laten we het daar maar niet meer over hebben. Zelfs onze Ruud Uphoff heeft afscheid genomen van Windows 7. Over Windows 10 zegt hij: ‘Dit Windows 10 zou ik zelfs mooi gaan vinden als het kon worden ontdaan van wat Microsoftiaanse arrogantie.’
2015-3 HCC Windows 10 Kick-off Event: Op 28 mei, stipt om 20:00 uur, begon het anderhalf uur durende HCC Windows 10 Kick-off Event. De eerste HCC-ervaring met een live stream via internet. Organisatorisch en technisch liep het allemaal op rolletjes, al zijn er wel ‘verbeterpuntjes’. Lees hieronder wat zich in het HCC live-stream-theater achter de coulissen afspeelde.
2015-3 TiPisch Rhino – Schijfopruiming ‐ met schoonmaakprofielen: Windows vervuilt je harde schijf. Er blijven allerlei bestanden op de schijf staan die er na verloop van tijd niet meer toe doen. Rein de Jong zegt daarover: Veel daarvan mag weg. De overbodige bestanden hoeven echter niet weg zolang er nog voldoende vrije ruimte is. En hij legt hoe je dat automatiseert.
2015-2 Windows 93: Back to the future!: Je zit met een lange nek uit te kijken naar Windows 10? Dan moet je nog enkele maanden geduld hebben. Volgens de laatste berichten komt Windows 10 ‘deze zomer’. Maar inmiddels is er wel een nieuwe Windows-versie uitgekomen: Windows 93. Wees er als de kippen bij om deze versie te testen.
2015-1 TiPisch Rhino:
1. Privémappen verplaatsen - Verplaats het ‘vet’ van je systeemschijf.
Je persoonlijke data wil je gewoonlijk graag scheiden van de systeembestanden. Je plaatst je koffers immers ook niet in de motorruimte van een auto.
2. Download opruimen volgens planning met een taak.
Of je de computer alleen gebruikt of samen met anderen, ongemerkt groeit het aantal bestanden die je van het net ophaalt, en die nemen samen erg veel ruimte in beslag.

Actueel

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden