Preview SoftwareBus en GigaHits 2008-4

Deel dit artikel

,

Een enkel artikel is beschikbaar als pdf bestand. Klik op de link om de gewenste pdf te downloaden.

Let wel: overname van artikelen is slechts toegestaan met VOORAFGAANDE schriftelijke toestemming van de redactie!

Inhoud

TitelSchrijverpdf
Van de redactie    
Mega DOSggGebruikersdag 20 september    
Newbie in Ubuntuland 2+commentaar Harry Croon SwB20084_Newbie in Ubuntuland2.pdf
Nog wat Linux Cees Jacobs SwB20084_Nog-wat-Linux.pdf
Bescherming en USB-sticks Kees van der Vlies  
Uit de Baak geklapt Ruud Uphoff  
Fototip Henk van Andel  
Handiger toetsenbord in Windows Vista Ruud Uphoff  
Ervaringen van een Vraagbaak Henk van Andel  
Nederlandstalige links over geschiedenis    
Commerciële definities van veiligheid Ruud Uphoff  
Zet'm eens wat vaker uit    
Ervaringen van een Helpdesk    
Harddisk-conditie Kees van der Vlies  
Defragmenteren Kees van der Vlies  
GigaHits 2008-4 Henk van Andel  
Vraagbaken DOSgg    

 

In dit nummer is er nogal wat aandacht voor gebruikersvriendelijkheid. Het is een tamelijk subjectief begrip, want de gebruiker bestaat niet. En zeker niet als het om iets meer gaat dan het openen van een pak vla (hoewel ook dat soms nog lastig genoeg kan zijn). Computers zijn het summum van complexiteit in de hedendaagse consumentenapparatuur. Ze mogen dan bedoeld zijn om het leven te veraangenamen, zonder twijfel wordt geen enkel huishoudelijk instrument vaker vervloekt dan een pc. Het aantal toepassingen is dan ook groter dan van enig apparaat in huis. Toch lijken veel ‘experts’ te denken dat anderen ook maar hùn kennis- en ervaringsniveau moeten bereiken om met 1001 toepassingen overweg te kunnen.

Laat ik eens een huisnetwerkje opzetten. Windows heeft daar wizards voor; dus zo moeilijk kan het niet zijn. Maar in die wizards is geen rekening gehouden met een aantal situaties. Je hebt de keus uit een ‘gewoon’ netwerk en een draadloos netwerk. Maar wat als er één pc met een kabeltje aan de draadloze router hangt en twee andere via wifi daarmee verbonden worden? Wat als je elke pc wilt toestaan zelfstandig een internetverbinding te onderhouden, zonder dat daarvoor een andere pc als gateway of netwerkserver moet fungeren? De wizards stellen ook soms vragen waarop je niet zomaar het juiste antwoord kunt geven. En dan komt er na een hele waslijst vragen en mededelingen over ICMP, DHCP, WPA, Netwerkadres verkrijgen (eindeloos wachten) de dienstmededeling dat je je tot de ‘netwerkbeheerder’ moet wenden. Gloeiende! In een helptekst wordt een procedure aan de hand gedaan waarin je je aanmeldt bij WERKGROEP, maar de default-naam blijkt bij de ene machine WORKGROUP te heten en bij de andere MSHOME. Ja, ze moeten wel gelijk zijn, maar als er nu niet eens een (ander) netwerk herkend wordt … ?

En na een tijdje blijkt het enige succes eruit te bestaan dat de ene pc een andere vindt, maar andersom: ho-maar! En het ergste is: door al dat gedoe creeer je nieuwe problemen. Computers, ze kunnen we wat! In deze aflevering leest u over het Toetsenbord onder Vista, beveiliging van en met USB-sticks, HDD-checks, Defragmentatie en komen er weer Linux/Ubuntu- en helpervaringen voorbij.

 

Actueel

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden