Artikelen in de SoftwareBus van 2015 t/m 2019 over Fotografie

Deel dit artikel

,

SwB compilatie 2013


Op deze pagina vindt u artikelen over Fotografie (DigiFoto) die van 2015 t/m 2019 in de SoftwareBus zijn verschenen. Ze zijn te downloaden in PDF formaat.

Notabene:

  • Overname van artikelen is slechts toegestaan met VOORAFGAANDE schriftelijke toestemming van de redactie van de SoftwareBus!
  • Artikelen van minder dan een jaar oud (nu vanaf 2024-1) zijn alleen voor leden van HCC beschikbaar.

Om indien nodig als lid van HCC te worden herkend zal u eerst worden gevraagd in te loggen.

2019-6 Vintage scene Maak je eigen vintage-foto: Isja Nederbragt maakte een beschrijving van hoe je een ‘vintage’-foto kan maken. Vintage in de betekenis van zowel hoge kwaliteit als verwijzend naar vroegere tijden (wijnjaar). Heel bruikbaar om specifieke herinneringen aan vroeger een speciaal tintje te geven …
2019-6 DPI PPI Fotovaktermen verklaard: In de fotografie komen begrippen aan de orde die ervaren fotografen als vanzelfsprekend in de oren klinken. Het veelvuldig gebruik van vaktermen wordt vaak in stand gehouden door makers van fotografiesoftware, evenals veel fotografieboeken en tijdschriften. Lang niet alle lezers begrijpen (direct) wat ermee wordt bedoeld. Wessel Sijl verklaart er een aantal.
2019-5 - Affinity Photo: Goed en compleet fotobewerkingsprogramma. Hét alternatief voor Photoshop! Althans, dat schrijft Wessel Sijl, een van de gewaardeerde leden van het Platform DigFoto.
2019-5 - RAW: ‘De haarlemmerolie van de digitale fotografie’, vindt Rinus Alberti. Haarlemmerolie is een middel dat uit de zeventiende eeuw stamt. Het werd aangeprezen omdat het tegen alle toen heersende kwalen zou helpen. De term wordt ook overdrachtelijk gebruikt voor een soort wondermiddel dat geacht wordt een remedie te vormen voor alles wat verkeerd gaat.
2019-4 Snapseed: Isja Nederbragt schreef deze handleiding over Snapseed voor de beginnende gebruiker. Snapseed is een fotobewerkingsapplicatie voor smartphone en tablet. Het is een heel intuïtief programma, waardoor veel zich vanzelf wijst. Van deze app wordt wereldwijd veel gebruik gemaakt.
2019-4 Fotografie voor luie mensen: Om te fotograferen hoef je er niet op uit te gaan.Het kan ook vanuit een luie stoel. In dit artikel legt Isja Nederbragt uit hoe dat tot bijzondere resultaten kan leiden. Zij geeft hierbij de voorkeur aan Snapseed, zoals al eerder aangegeven is dat gratis te downloaden via de app-shop. Zie het artikel over Snapseed in dit nummer, op blz. 12 e.v.
2019-3 Het reinigen van de beeldsensor: Wessel Sijl schrijft over het reinigen van je foto-apparatuur. ‘De discipline is zou oud als de fotografie zelf. Goed onderhoud is immers behoud van je (vaak dure) camera(’s) en lenzen.’ Maar … hoe doe je dat best?
2019-3 Doordenkers ... over fotografie: De zomervakantie is ook een tijd van rust en bezinning. En misschien is dat nou nét het moment om eens na te denken over de fotocamera, voordat je er actief mee aan de slag gaat. Opgeschreven door Wessel Sijl.
2019-1 84.5 grijs- en grijsverloopfilters: Wessel Sijl weet iedere keer weer over iets interessants te schrijven; deze keer over - zoals hij het noemt: ‘Verrassend fraaie camerafilters van Europese bodem voor een vriendelijke prijs.’
2019-1 Foto-excursie Hattingen: Platform DigiFoto heeft weer een foto-excursie in het verschiet. Wederom in samenwerking met HCC Apeldoorn. Op 11 mei 2019 wordt afgereisd naar het voormalige hoogovencomplex (en thans museum) de Henrichshütte in Hattingen, in het Duitse Roergebied.
2019-1 darktable, een handleiding voor beginnende gebruikers: In SoftwareBus 2018-6 stond een review over darktable, een open-source RAW-converter annex fotoviewer en fotobewerker; de review was van de hand van Isja Nederbragt. In dit nummer bieden we de door Isja uit het Engels vertaalde handleiding voor beginners.
2018-6 GIMP 2.10: Eerste uitgebreide bespreking door Wessel Sijl van de nieuwe release van het open source, en nog steeds gratis, fotobewerkingsprogramma GIMP. Aan de orde komen onder mee nieuwe tools, verbeterd kleurbeheer, nieuwe of verbeterde opties, e.d.
2018-6 Fotobeheer met Total Commander: Uitgebreide beschrijving door Rein de Jong van de mogelijkheden die Total Commander bevat om foto’s te beheren, met als belangrijke optie het tonen van thumbnails!
2018-6 Review darktable: Een review van Isja Nederbragt over ‘darktable’: non-destructieve RAW-converter, fotoviewer en bewerker, beschikbaar voor onder meer Windows, Linux en macOS.
2018-5 Help! Een nieuw fototoestel: Voor oudere fotobewerkingsprogramma’s wordt vaak geen update meer geleverd, waardoor RAW-bestanden van nieuwere camera’s niet leesbaar zijn. Isja Nederbragt beschrijft hoe dit een probleem kan zijn en hoe het kan worden opgelost.
2018-5 Photokina 2018, Imaging Unlimited: Wessel Sijl bezocht, mede voor ons, de Photokina 2018, de tweejaarlijkse ‘Weltmesse des Bildes’ in Keulen. Daar werd hij, zoals hij schrijft, weer letterlijk ondergedompeld in de vele innovaties op het gebied van foto-hardware en software, foto-finishing, fotodiensten, presentatie, enz.
2018-4 Workflow in de fotografie: Er zijn heel veel fotobewerkingsprogramma’s. Zo veel, dat het een klus is om uit te zoeken welke programma’s je als fotograaf wilt gebruiken. De keus tussen al die programma’s wordt makkelijker als je voor jezelf duidelijk hebt wat jouw manier van werken is en als duidelijk is wat al die programma’s al dan niet kunnen. Een bijdrage van Isja Nederbragt.
2018-4 Inkjet-fotopapier: Wessel Sijl heeft zich verdiept in het onderwerp ‘fotopapier’. Het resultaat is een uitgebreid overzicht. Baan je een weg door het oerwoud van het enorme aanbod aan soorten en maten ...
2018-3 Kleurbeheer: Fotograaf Wessel Sijl: Instellen kleurbeheer in je fotoprogramma’s: soms een uitdaging ...
Elk zichzelf respecterend fotobewerkingsprogramma, zoals Photoshop, Paint Shop Pro en GIMP kan tegenwoordig werken met kleurbeheer (op zijn Amerikaans ook wel ‘color management’) genoemd. Het is echter een uitdaging om uit te zoeken hoe dat precies werkt, niet in de laatste plaats omdat het soms een stiefkind is in de gebruiksaanwijzingen.
2018-3 Review PhotoFiltre versie 7.2.1 (1­3­2015): Samenvatting: PhotoFiltre is een gratis fotobewerkingsprogramma. ‘Als het bij deze samenvatting bleef zou ik de maker, Antonio da Cruz, te kort doen.’ zegt André Reinink. Het programma kan meer dan alleen foto’s bewerken.
2018-3 Hot (fotolocatie) en heet (zomerweer): Een impressie van de jaarlijkse excursie van het Platform DigiFoto, met fotowerk van de deelnemers, door Wessel Sijl.
2018-2 Het eenbeenstatief: Het eenbeenstatief is in de SoftwareBus tot nu toe onbelicht gebleven. Tijd om dat nu bij de kop te pakken, vindt Wessel Sijl: ‘Ik hoor de lezer al denken: “Wat valt er nu te schrijven over een eenbeenstatief?” Welnu, het is de moeite waard om een aantal wetenswaardigheden over dit nuttige accessoire op een rijtje te zetten.
2018-2 UFRaw: Een overzichtelijke en solide freeware RAW-converter, beschreven door Wessel Sijl. Bij camera’s die opnames in RAW kunnen maken, wordt meestal software meegeleverd – een RAW-converter – om de bestanden te bewerken en te converteren tot een jpg-, tif- of ander bestand. Een al langer bestaande gratis RAW-converter is UFRaw.
2018-2 Review: FastStone Image Viewer: FastStone Image Viewer is software voor het bekijken van afbeeldingen. Daarnaast kan het programma bestanden converteren en bewerken. De bestanden kunnen ook beheerd, vergeleken, verzonden en bewerkt worden. Een review door André Reinink.
2018-1 Afdrukken langdurig bewaren: Dat vergt aandacht! Wessel Sijl zegt: ‘In het snelle digitale tijdperk is een printje van een fraaie foto zó gemaakt. Zowel op een eenvoudige bureauprinter als op een fraaie fotoprinter die met gepigmenteerde inkt werkt. Je zou dan snel vergeten dat bij onzorgvuldig bewaren, behandelen en presenteren van foto’s, het fraaie drukwerk kan vergaan.’ Dat kan worden voorkomen.
2018-1 Wat is de DXO-ONE?: Op de extra ALV van 6 januari jl. maakte Boudewijn Hessel foto’s met een iPad. Daarop was een bijzonder hulpstuk aangesloten op de poort die ook wordt gebruikt voor de lader. Het hulpstuk: de DXO-ONE-camera. Daarmee kun je Superraw-opnames maken!
2018-1 Waar was de ‘chroom’?: Rinus Alberti beschrijft in dit artikel hoe hij oordeelt over een groepsavondje ‘monochroom’. Enigszins bezorgd vraagt hij zich af ‘Waar was de chroom?’.
2017-6 Dokken in Gimp: Nee, wees gerust, het blijft gratis. Met ‘dokken’ is hier bedoeld ‘koppelen’ in de betekenis van ‘aansluiten/aanleggen’, zoals een schip in een dok. Het gaat uiteraard over het positioneren van vensters. Isja Nederbragt legt het u haarfijn uit.
2017-6 Gimp-extensies: Wederom een bijdrage van Wessel Sijl. Deze betreft het in één handeling uitbreiden van Gimp met nuttige extra functies, waaronder twee heel goede plug-ins.
2017-6 IrfanView (2): ‘Het Zwitserse zakmes onder de fotoviewers’, zo noemde Rinus Alberti dit handige fotobewerkingsprogramma in het vorige artikel. In dit tweede deel beschrijft hij nog meer mogelijkheden van deze handige fotobewerker.
2017-5 IrfanView: ‘Het Zwitserse zakmes onder de fotoviewers’, zo noemt Rinus Alberti dit handige fotobewerkingsprogramma. Dit is deel één van een korte reeks waarin de mogelijkheden van IrfanView worden belicht.
2017-5 Review van RawTherapee: Een beschrijving van een artikel om raw-foto’s mee te behandelen en geschikt te maken voor bv. afdrukken of anderszins te bewerken.
2017-5 Resolutie, pixels, dpi, ppi: In aanvulling op de review over RawTherapee legt Isja Nederbragt in dit artikel uit wat het verband is tussen de resolutie van een afbeelding en de afmetingen ervan, zowel bij weergave op een beeldscherm als bij afdruk op papier. Wat is resolutie eigenlijk?
2017-4 Werken met selecties: Bewerken van foto’s tot nepfoto’s (2). Door Isja Nederbragt. In SoftwareBus 2017-2 heb ik geschreven over het maken van nepfoto’s. Een vaardigheid die daarbij nodig is, is het werken met lagen (zie 2017-3). Selecties maken is een andere belangrijke vaardigheid die daarbij nodig is. Daarover gaat dit artikel.
2017-4 Snelmaskeroefeningen: Dit artikel sluit aan op het artikel ‘Werken met selecties’ en behandelt het maken van selecties met het snelmasker, zowel in Gimp als in Photoshop. Ook worden oplossingen genoemd voor bepaalde problemen.
2017-4 Inkt, inkt en nog eens inkt: Wessel Sijl neemt u mee op een geslaagde zoektocht naar goede alternatieve inkten en supply-systemen voor fotoprinters.
2017-3 08_Elburg-lo.jpg Op foto-excursie in Elburg: Op zaterdag 20 mei was er weer de traditionele jaarlijkse fotoexcursie, georganiseerd door het platform DigiFoto. En, net als voorgaande jarenm in harmonieuze samenwerking met HCC Apeldoorn. De bestemming was dit jaar het historische stadje Elburg. Zie de gepubliceerde foto’s bij het artikel.
2017-3 14_tulp_transp-lo.jpg Werken met lagen: Een handleiding door Isja Nederbragt voor het maken (of bewerken) van foto’s tot nepfoto’s (1). In SWB 2017-3 schreef zij over nepfoto’s. Twee belangrijke vaardigheden die nodig zijn om nepfoto’s te maken, zijn het selecteren en werken met lagen. In dit artikel gaat zij uitgebreid in op het werken met lagen. In een volgende artikel komt het maken van selecties aan bod.
2017-2 Passe-partouts en inlijsten: Presenteren van gedrukte foto’s. Dé finishing touch van je meesterwerk. Zo’n vijf jaar geleden heeft Wessel Sijl voor de SoftwareBus een artikel geschreven over het snijden van passe-partouts en inlijsten van foto’s. Op veler verzoek heeft Wessel een update geschreven op de eerste versie.
2017-2 Nep of echt?: De auteur van dit artikel zag afgelopen weekend een dinosaurus in de uiterwaarden van de Maas lopen. Dat kan ze bewijzen met een foto. Of niet? Isja beschrijft alle stappen van begin tot eind hoe je een composietfoto kunt vervaardigen.
2017-2 Foto-excursie: Naar het historische vestingstadje Elburg op zaterdag 20 mei 2017 met platform DigiFoto en HCC-Apeldoorn.
2017-1 Zo maak je een goede portretfoto: Het maken van een portret is altijd populair geweest. Tot nog niet zo lang geleden moest je ervoor naar een schilder of een fotograaf. Nu pak je een smartphone, al of niet met selfie-stick. Een selfie is technisch niet altijd fraai. Een goed portret vraagt meer aandacht. Over dat laatste gaat dit artikel van Isja Nederbragt. In dit eerste deel komt theorie over licht en lichtbronnen aan de orde, in het tweede deel de praktijk met voorbeelden en tips.
2017-1 GIMP plug-ins of scripts?: Over het fotoprogramma GIMP verschijnen met enige regelmaat artikelen in de SoftwareBus. Oók over het enorme aanbod aan plug-ins. Juist omdat er zoveel plug-ins zijn voor GIMP, is er altijd stof om een artikel aan te wijden. Door Wessel Sijl.
2016-6 Platform DigiVideo op pad: Op zaterdag 5 november jl. ging onze groep een dagje naar het Nationaal Militair Museum in Soesterberg. Tweeledig doel: zowel fotograferen als converseren, oftewel: even bijpraten. (auteur: André Syrier)
2016-6 Rechts Belichten: Rechts Belichten is een manier om een technisch betere foto te maken. Op internet vind je vaak als effect van deze techniek genoemd dat er minder ruis ontstaat. Veel belangrijker is dat in de donkere delen van een foto meer details zichtbaar zijn. NB: rechts belichten heeft alleen zin als je in RAW fotografeert. (auteur: Isja Nederbragt)
2016-6 Vuurwerkfotografie: Tegen de tijd dat je deze aflevering van de Softwarebus leest, nadert het einde van het jaar met rasse schreden. Hoogste tijd om weer eens stil te staan bij het onderwerp ‘Vuurwerkfotografie’. (auteur: Jos van den Berge)
2016-5 Photokina 2016 (Imaging unlimited): Een impressie van ’s werelds grootste fotografiebeurs, gehouden te Keulen, eind september 2016 en voor CompUsers bezocht en beschreven door Wessel Sijl.
2016-4 De NIK-collection: Door Wessel Sijl. Fotobewerking van hoog niveau met een fantastische serie plug-ins voor adembenemende foto-effecten. De serie was ooit nogal prijzig, maar is door Google inmiddels vrijgegeven en gratis beschikbaar voor pc en Mac.
2016-4 Ruis: Een kwaal van de digitale fotografie. Door Isja Nederbragt. Ruis is met de huidige cameratechniek steeds minder een probleem. Voor de compactcamera en vooral voor de smart­phone gaat dit minder op. Ruis is niet altijd te voorkomen, maar wel te minimaliseren tijdens het fotograferen. Ruis kan later ook worden weggewerkt. Dit artikel beschrijft hoe je dat doet.
2016-3 Foto’s bewerken op de smartphone, door Isja Nederbragt: In dit artikel gaan we foto’s bewerken op de smartphone; niet met allerlei apps die – al of niet betaald – voor de smartphone aangeschaft kunnen worden, maar met de app die standaard op de smartphone aanwezig is.
2016-3 DigiFoto en HCC Apeldoorn doen een rondje Afrika, door Wessel Sijl: Verslag van de fotoshootdag in het Afrika Museum te Berg en Dal, met acht afdrukken in kleur. De traditionele jaarlijkse foto‐excursie van het platform DigiFoto was ditmaal een safari op het Afrikaanse continent. Met de camera en een goed humeur werden op één dag (30 april) Mali, Kameroen, Benin, Ghana en Lesotho bezocht.
2016-2 De camerariem: De evaluatie van een simpel leren riempje tot een doorwrocht ergonomisch hulpmiddel, een artikel van Wessel Sijl. Dankzij verbeterde materialen en nieuwe ergonomische inzichten is zo’n vijftien jaar geleden een nieuwe en nuttige trend ingezet. Heden ten dage is het dragen van de camera geen straf meer, maar kun je spreken van het paraat hebben van je camera op een prettige en uitgekiende wijze.
2016-2 Foto-excursie: De jaarlijkse excursie is een van de traditionele hoogtepunten van het CompUsers Platform DigiFoto. Net als voorgaande jaren gaan we samen met hcc!apeldoorn op stap. Ditmaal gaan we op zaterdag 30 april 2016 naar het Afrika Museum te Berg en Dal. Aanmelden vóór 15 april 2016 bij Platform DigiFoto per contactformulier.
2015-6 Filters gefilterd. Interessante filters voor de digitale camera, door Wessel Sijl. In de tijd van de analoge fotografie ging menig fotograaf gebukt onder het gewicht van vele filters, speciaal voor zwart-wit, speciaal voor kleurenfotografie, alsook voor speciale effecten. De diehard ging voor filters van echt optisch glas met goede coating, terwijl anderen een pragmatische weg insloegen door gebruik te maken van een lichtgewicht kunststof filtersysteem.
2015-6 Goedkoop of duurkoop?: Door Isja Nederbragt, als aanvulling op haar bijdragen Plezier met smartphone-fotografie (1 + 2). Net als voor de spiegelreflex en de systeemcamera zijn er voor de smartphone vele hulpmiddelen te koop. De vraag is of je daar gebruik van wilt maken en hoe ver je gaat met de aanschaf ervan. In dit artikel bespreken we enkele mogelijkheden: goedkope en dure opzetlenzen, een kinderlens en een statief.
2015-5 Plezier met smartphone-fotografie (2): Fotograferen met de smartphone is niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Met de smartphone (of tablet) kun je niet alleen fotograferen of een video opnemen, maar je kunt ook foto’s bewerken. Daarvoor heb je wel programma’s nodig. Op de smartphone (en tablet) heten die programma’s apps (verkorting van ‘applicaties’). Isja Nederbragt bespreekt een groot aantal apps voor zowel iPhone als Android.
2015-5 Flitsende ideeën voor flitslicht: Een elektronenflitser in of aan de fotocamera is een veelgebruikt en nuttig hulpmiddel. Het licht ervan is echter van een zo directe hardheid dat het de beoogde sfeer van een foto vaak niet ten goede komt. De remedie is om het licht uit een andere richting te laten komen, het te verspreiden en/of te verzachten, aldus Wessel Sijl, die diverse diffusors en reflectieschermen de revue laat passeren.
2015-4 Plezier met smartphone-fotografie: Isja Nederbragt legt uit wat smartphone-fotografie inhoudt: je maakt foto's met een smartphone en bewerkt ze ook op de smartphone of tablet. In dit artikel gaat zij uitgebreid in op de mogelijkheden en beperkingen van de beschikbare apps. Zowel voor Android als iOS.
2015-3 Foto-excursie in Wageningen: Isja Nederbragt verhaalt over de jaarlijkse foto-excursie op locatie, georganiseerd door Digifoto samen met hcc!Apeldoorn. Dit jaar is gekozen voor de Rijnhaven van Wageningen. Daar waren zij dan ook op zaterdag 30 mei 2015 met een groep enthousiaste fotografen.
2015-3 Startersgids voor Gimp: Gimp (inmiddels versie 2.8) is een open source beeld- en fotobewerkingsprogramma dat zich kan meten met de beste op dit gebied. Toch wordt Gimp, hoewel het gratis is, in Nederland nog weinig gebruikt. Wellicht omdat er voor Gimp nog geen volledige Nederlandse handleiding is. Er was zelfs voor starters geen korte handleiding voor Gimp 2.8 beschikbaar, tot nu! Samengesteld door Hein van Dijk.
2015-2 De Catalogi van Lightroom: Lightroom is een veel door fotografen gebruikt programma van Adobe. Het werkt samen met Adobe Photoshop en andere Adobe-producten en is ooit ontwikkeld als een database voor foto’s, maar heeft steeds meer ook de functie van fotobewerkingsprogramma gekregen. Lightroom werkt redelijk intuïtief, waardoor je er snel mee aan de slag kunt.
2015-2 Fine art printing (3), de finishing touch met zelfgemaakte printprofielen: Als fan van fraai gedrukte foto's – de echte fine art print – streef ik naar maximale printkwaliteit. Met eerdere artikelen in de SoftwareBus over dit onderwerp heb ik uitgelegd hoe wordt afgedrukt met gebruikmaking van printkleurprofielen, beschikbaar gesteld door de fabrikanten van de betere merken fotoprintpapieren.
2015-1 Contrast Fix: Een nuttig GIMP-script voor perfecte contrastbeheersing, ter vervanging van de omslachtige en bewerkelijke methode waarbij je zelf een masker moet aanmaken. Het script is te downloaden van de website van GIMP.

Actueel

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden