De CompUfair op zaterdag 3 mei 2025 was een succes!

Deel dit artikel

,

Affiche voor Compufair 3 mei 2025

 

 

Op 3 mei 2025 organiserden we van 10:00 tot 15:00 uur weer een CompUfair op de vertrouwde plek:

H.F. Witte Centrum 
Henri Dunantplein 4, 3731 CL De Bilt

Meer over de route naar het H.F. Witte Centrum vindt u op de website van H.F. Witte: `Route De Bilt'

Er waren ruim 190 mensen die dag aanwezig.

Mijn dank voor een ieders inzet, Ernst Roelofs, coördinator.

De volgende CompUfair is op zaterdag 8 november; eerder kunt u ons - op zaterdag 4 oktober - bezoeken op de HCC kennisdag in Houten

Wij boden je het volgende programma - onder voorbehoud - met verscheidene interessante presentaties. Een toelichting op elk van de presentaties volgt daarna.

TijdStatenkamer
10:15 HCC!domotica Ed de Waaij Node red voor beginners
11:15 HCC!domotica Karel Karssen Homey voor de beginner (samen met Gjalt)
       
13:15 HCC!domotica Gjalt Zwaagstra Google home
14:15 HCC!windows Gjalt Zwaagstra Windows 11 workshop
TijdOver de Veghtzaal
10:15 Platform DigiFoto Isja Nederbragt  Overgang naar Windows 11, wat betekent dat voor mij als fotograaf en welke oplossing(en) kies ik als ik Windows 11 niet kan of wil gebruiken
11:15 HCC!seniorenacademie  Hans Niessen Fotograferen met je smartphone 
       
13:15 Platform DigiFoto Wessel Sijl  Gebruik van filters in de fotografie 
14:15 HCC!fotovideo Jan van Bekkum Maken van een 1 minuut film
TijdJachtkamer
10:15 HCC!programmeren Daniel von Asmuth Rekeningrijden met onder meer een Super Routeplanner, om alle ritten per auto of motorfiets in Nederland te plannen
11:15 HCC!programmeren Marco Kurvers Presentatie over QB64, een BASIC compiler; zie ook https://qb64.com en https://en.wikipedia.org/wiki/QB64
       
13:15 HCC!opensource Alain van Hoof Supercomputers en High Performance Computing (HPC), een introductie.
14:15 HCC!apple  Will Hanselaar OpenCore Legacy om op oude Mac's de laatste versie van macOS te gebruiken
TijdOostbroekzaal
10:15 HCC!linux Linux-team Workshop installatie Linux Mint. Je kunt je hier aanmelden voor deelname.
11:15 HCC!linux   vervolg workshop
       
13:15 HCC!linux Peter de Bruin Gebruik en beheer van Linux
14:15 Platform Linux Ton Valkenburg Veilig internetten met Linux


De 'Statenkamer' was vooral voor de liefhebbers van domotica

10:15 uur: Ed de Waaij houdt een presenatie over Node red voor beginners.

11:15 uur: Karel Karssen houdt samen met met Gjalt Zwaagstra een presentatie over Homey voor de beginner. Homey is een aparaat dat met vrijwel alle apparaten thuis kan communiceren en kan daarmee een spin in het web zijn van thuis automatisering.

13:15 uur: Gjalt Zwaagstra houdt een presentatie over Google Home; Google Home is het programma van Google voor domotica thuis.

14:15 uur: Gjalt Zwaagstra verzorgt een Windows 11 workshop.

De 'Over de Veghtzaal' had een foto en film gerelateerd aanbod

10:15 uur Isja Nederbragt houdt een presenatie over Wat het betekent als je als fotograaf Windows 11 niet kan of wil gebruiken; welke oplossing(en) er  als ik Windows 11 nietr kan of wil gebruiken.

11:15 uur Hans Niessen houdt een presenatie over het fotograferen met je smartphone.

13:15 uur Wessel Sijl verteld over het gebruik van filters in de fotografie.

14:15 uur Jan van Bekkum geeft een presenatie over hoe je een 1-minuutfilmpje kan maken aan de hand van een korte strip; ideaal om alleen of in groepsverband ervaring op te doen met het maken van een film. Alle aspecten van het maken van een film komen aan bod.

In de 'Jaghtkamer' waren vooral software gerelateerde lezingen

10:15 uur Daniel von Asmuth verzorgt een presenatie over rekeningrijden met onder meer een Super Routeplanner, om alle ritten per auto of motorfiets in Nederland te plannen.

11:15 uur Marco Kurvers geeft een presentatie over QB64, een BASIC compiler; zie hiervoor ook https://qb64.com en https://en.wikipedia.org/wiki/QB64.

13:15 uur Alain van Hoof verzorgt in de Jaghtkamer een introductie over supercomputers en High Performance Computing (HPC). "Wat als je berekening op een computer of laptop doet die dagen of zelfs weken duren?" Dan is het tijd om gebruik te gaan maken van krachtige computer systemen, de berekeningen duren korter of je kan er meerdere tegelijk uitvoeren. Zo'n krachtig computer systeem noemen men vaak een supercomputer. Maar wat is een supercomputer precies en hoe moet je zo'n computer gebruiken? Met het HPC Cluster van de Technische Universiteit Eindhoven als voorbeeld proberen ik dat uit te leggen, inclusief een "live" demo.

14:15 uur Will Hanselaar laat zien hoe je op een oude Mac computer toch de laatste versie van macOS (Sequoia) kan gebruiken met behulp van het programma OpenCore Legacy Patcher. In de Apple stand kunt u zien hoe dat in de praktijk werkt. Zo ook hoe u anders met Linux Mint uw oude Mac kan blijven gebruiken.

De 'Oosterbroeckzaal' was gereserveerd voor de Linux liefhebbers

10:15 uur - 12.15 Linux-team: Workshop installatie Linux Mint. Als je met de workshop mee wilt doen moet je je van tevoren aanmelden. Dat kan via het aanmeldformulier op deze website. Let wel dat het aantal plaatsen beperkt is tot 20. Deze presenatie duurt langer dan een uur.

13:15 uur Peter de bruin: Gebruik en beheer van Linux.
Heb je Linux geïnstalleerd en kun je er al enigszins mee overweg, dan wordt het tijd wat dieper te duiken in het beheer van het systeem.

14:15 uur Ton Valkenburg toont in zijn presenatie hoe je met Linux veilig kunt internetten. 

Op de CompUfair vond u onder andere:

HCC!3d, HCC!apple, HCC!domotica, HCC!drones, HCC!ecs, HCC!fotovideo, HCC!fligtsim, HCC!genealogie, HCC!linux, HCC!open source, HCC!programmeren, HCC!mo, HCC!seniorenacademie, HCC!testbank, HCC!trainsim, HCC!windows, Platform Digi Video, Platform Digi Foto, Platform Game ontwerp, Platform Linux, Platform Muziek, Platform Webontwerp.

Wat kon u zoals verwachten bij de stands:

Bij de stand kunt u terecht met al uw vragen en vinden er demonstraties plaats:

In de stand van Platform DigiVideo wordt het digitaliseren van videobanden (vhs) gedemonstreerd, het werken met AI in Magix Video de luxe 2025 en Cyberlink Powerdirector 2025. Tevens kunt er kennis maken (en uitproberen) met de VR brillen van Meta: de Quest 2 en 3.

Platform Linux en HCC!linux verzorgen een introductie in Linux en is er aandacht voor het draaien van Windows programma's onder Linux met Wine almede hoe je dankzij Linux veilig kunt internetten. Daarnaast kun je in de stand lennismaken met de Raspbarry Pi 5; een mini computer met grootse prestarties.

HCC!apple zal o.a. een demonstratie geven van de mogelijkheden van Open Core Legacy Patcher; software die het mogelijk maakt om op oude Mac's toch de laatste versie van macOS te gebruiken.

HCC!domotica zal o.a. aandacht aan Homey besteden in hun stand.

HCC!drones is aanwezig en bij goed weer worden er buiten demonstraties gegeven. HCC!drones heeft de volgende drones mee: DJI mini 4 Pro, DJI Flip, DJI Neo met besturing via een bril en besturing stick (DJI Neo Motion). Met de HCC DJI Mini 4 en DJI Flip kan, bij goed weer, door de bezoekers zelf gevlogen worden.

Bij HCC!fotovideo is er in de stand o.a. aandacht voor het maken van een 1-minuut film.

Bij de stand van HCC!programmeren kunt u o.a. terecht met vragen over Basic, Pascal, Python, C en games. Voor dat laatste kunt u ook terecht bij het Platform Game ontwerp.

Natuurlijk is ook de testbank aanwezig voor het testen van uw hardware. Uw USB kabels kunt u ook bij de stand van de Apple IG laten testen. Eenzelfde stekker staat niet garant voor gelijke specificaties. Will Hansleaar heeft daar eerder uitgebreid over verteld.

Tenslotte de vraag om uw lidmaatschapskaart / nummer bij binnenkomst bij de hand te houden. U kunt ook de code op uw smartphone laten scannen. Bij registratie krijgt u 1 gatis consumptie. Tevens is het mogelijk om u als nieuwe (partner) lid (via de website) aan te melden.

Introducées welkom op de CompuFair en partners kunnen gratis lid worden.

Actueel

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden